top of page

Permise de Pescuit

 

Eliberam permise de pescuit la preturi convenabile !

 

   Practicarea pescuitului sportiv in bazinele piscicole naturale se face numai pe baza permisului de pescuit sportiv nominal.

 

“Numeroasele controverse legate de noile permise de pescuit eliberate de Autoritatea Nationala de Pescuit si Acvacultura (ANPA) i-au derutat pe pescari, astfel incat o informare a acestora in ce priveste legile in vigoare este mai mult decat oportuna. Ziarul electronic eMaramures.ro face cunoscut modul in care un pescar poate sa isi exercite pasiunea legal in acest an.

 

Trebuie precizat ca pentru a pescui legal pe bazinele piscicole naturale e nevoie de un permis vizat pe anul in curs. Niciun alt document, cum ar fi: permisul pe anul trecut, chitante de trezorerie sau carnet de membru vizat pe anul in curs, nu tine loc de permis, asa ca mare atentie celor care vor sa iasa pe balta.

 

Anul acesta permisele emise de ANPA se distribuie numai prin asociatiile sau cluburile de pescuit legal constituite, dupa cum se prevede in Legea 317 din 2009. Actul normativ stabileste o reciprocitate obligatorie intre asociatii, prin urmare orice alta interpretare este de prisos. Asta inseamna ca un pescar care si-a achizitionat legal permisul de pescuit aferent anului in curs in Caracal poate pescui fara probleme in Maramures.

 

Normele in vigoare stabilesc ca permisul de pescuit recreativ/sportiv se elibereaza anual, culoarea acestuia avand urmatoarea semnificatie:

– albastru reprezinta permisul cu valoare integrala;

– galben reprezinta permisul cu valoare redusa;

– rosu reprezinta permisul gratuit.

 

Calitatea de pescar sportiv este atestata de apartenenta la asociatiile de pescari sportivi/ cluburile de pescuit sportiv si federatiile legal constituite.

 

Pentru a intelege mai bine ce inseamna pescuit recreativ/sportiv in habitatele piscicole naturale, iata ce zice Ordonanta de Urgenta nr. 23 din 5 martie 2008 (actualizata pana la data de 24 octombrie 2009).

 

Pescuitul recreativ/sportiv in habitatele piscicole naturale

 

ART. 23

(1) Prin pescuit recreativ/sportiv se intelege pescuitul efectuat cu undita sau cu lanseta, in scop de agrement/performanta, pe baza unui permis nominal emis de Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura si eliberat de asociatiile de pescari sportivi.

(2) In termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonante de urgenta, prin ordin al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale se vor stabili conditiile de practicare a pescuitului recreativ/sportiv, regulamentul de practicare a pescuitului recreativ/sportiv, precum si modelele permiselor de pescuit sportiv, la propunerea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, dupa consultarea cu forurile de reprezentare ale asociatiilor de pescari sportivi legal constituite, la nivel national.(3) Pescuitul recreativ/sportiv se poate practica si in amenajarile piscicole si in lacurile de acumulare pentru care s-au eliberat licente de acvacultura, in conditiile si pe baza regulilor stabilite de detinatorul licentei.

(4) Permisul de pescuit recreativ/sportiv este valabil atat pentru zonele concesionate de asociatia al carei membru este, cat si pentru zonele concesionate de alte asociatii, pe baza de reciprocitate.

(5) Activitatea de pescuit recreativ/sportiv se practica in cadrul fiecarei asociatii in baza regulamentului propriu stabilit in acest sens.

ART. 24

In scopul asigurarii protectiei si conservarii resurselor acvatice vii si al evitarii conflictelor de interese dintre activitatea de pescuit comercial si cea de pescuit sportiv, se stabilesc conditiile pentru practicarea pescuitului recreativ/sportiv in habitatele piscicole naturale, astfel:

a) in apele curgatoare si statatoare din zona montana, numai cu o singura undita cu maximum doua carlige sau cu o lanseta;

b) in apele din zona colinara si de ses, pe tot cursul Dunarii si pe bratele sale, in Delta Dunarii, cu maximum 4 undite sau 4 lansete cu cate doua carlige fiecare;

c) in apele teritoriale ale Marii Negre, cu maximum doua undite, doua lansete sau o taparina, cu cate 10 carlige fiecare;

d) pescuitul salmonidelor in apele de munte este permis numai cu momeli artificiale;

e) in apele din zona colinara si de ses, pe Dunare, in Delta Dunarii si in apele maritime un pescar sportiv poate retine din captura maximum 5 kg de peste/zi sau numai un singur peste, daca greutatea lui depaseste 5 kg;

f) in apele de munte cu salmonide se pot retine de catre un pescar maximum 10 bucati/exemplare/zi, in total, din speciile: pastrav indigen, pastrav curcubeu, fantanel, lipan si coregon.”

 

Sursa : emm.ro

bottom of page